Atria Ammattilaiset logo

Olympiakullan maku

12.2.2024
Ammattikeittio Blogit

En ole urheilunseurantaan taipuvainen mies. Minusta ei saa juttukaveria, kun mietitään HPK:n menestymistä tai palloiluliigan pistetaulukkoa. Itseäni kiinnostavat suoritukset tapahtuvat kokkikilpailuissa, etenkin alan olympialaisissa. 

Mahdollisuus seurata tätä painekattilaa paikan päällä avautui sponsorin roolissa Compass Groupin kautta, jonka oma Culinary Team osallistui kokkiolympialaisiin Community Catering - sarjassa. Aloitimme tiimin kanssa yhteistyön jo syyskuussa 2022 vaihtamalla ajatuksia kilpailumenuun sopivista raaka-aineista ja ennen kisoja maistelimme menun joukkueen harjoitusnostoissa.  

Reissuun lähti mukaan Atria Foodservicen lisäksi Valio Aimon ja E. Ahlströmin yhteistyöedustus yhdessä Compass Groupin oman fanijoukkueen kanssa. Matka oli erinomaisesti suunniteltu ja maittava, mutta crème de la crème odotti Stuttgartin messuhallissa, jossa eri maiden joukkueet ja yksilösuorittajat taistelivat aikaa vastaan.

Koko messukeskus hiljeni, kun Suomen kannattajajoukkue marssi sisään huutaen raivokkaasti ”Finland cha-cha-cha!”

Koko messukeskus hiljeni, kun Suomen kannattajajoukkue marssi sisään huutaen raivokkaasti ”Finland cha-cha-cha!” ja asettautui kisakeittiön pleksin taakse. Pieni hymy häivähti joukkueen suupielissä kisapaineesta huolimatta, ja tekeminen jatkui vahvana. Sveitsiläiset hallin toiselta puolelta yrittivät lehmänkelloillaan möykätä Suomea kovempaa, mutta äkkiä heillekin tuli selväksi, kuka kannattaa ketä ja kuinka kovaa.  

Community Catering -sarjassa kilpailtiin saman päivän aikana sekä Conference- tuotteilla että kolmen ruokalajin lounaalla. Paikan päällä joukkueen varma tekeminen näkyi rauhallisina liikkeinä, työn siisteytenä ja täydellisenä aikatauluttamisena. Siinä missä osa kisakumppaneista selvisi koitoksesta ajallisesti rimaa hipoen, Compassin joukkue oli valmiina jo hyvissä ajoin vailla hätäilyä. Mikä parasta, lounaan maistettuamme olimme kaikki sitä mieltä, että tällä kertaa joukkue onnistui paremmin kuin koskaan aiemmin. Nyt sen voi jo sanoa: lounaassa oli kultainen maku.

Kahden kullan kokkimaa

Myöhemmin saman päivän aikana framille nousi myös Suomen kokkimaajoukkue, jonka suoritusta emme valitettavasti ehtineet jäädä loppuun saakka seuraamaan, sillä meidän oli aika siirtyä jännittämään Community Catering -sarjan tasomitalien julkistamista. Seuratessani palkintojenjakoa en voinut enää kadehtia Oscar -gaalan osallistujia, jotka saavat odottaa oman kategoriansa julkistamista tuntikaupalla. Kunnia ja onnittelut kaikille voittajille ja osallistujille, mutta pari tuntia siinä meni ennen kuin päästiin asiaan.         

Riemu repesi ylimmilleen, kun tieto Suomen suorituksen kultatasosta ilmoitettiin. Tilanne äityi jo tässä vaiheessa tunteelliseksi. Itse suurinta suurta jouduimme kuitenkin jännittämään seuraavan päivän palkintojenjakotilaisuuteen asti kannattajajoukkomme ollessa jo matkalla kohti kotia. Kentällä osoitettiin jälleen, että keittäjät ovat samaa maata, kun jonoon taaksemme pöllähti Englannin kokkimaajoukkue, jonka kanssa yhdessä katsoimme striimiä palkintojenjakotilaisuudesta. Hopeinen tiimi oli puolestamme aidosti iloinen, ja vilpittömiä onnitteluja sateli heiltäkin voittojulkistuksen jälkeen.

“Tämänvuotiset kokkiolympialaiset todistivat myös sen, että Suomessa on huippuosaamista niin lounasgenressä kuin à la carte -maailmassa.”

Kaiken kruunasi Suomen kokkimaajoukkueen kulta, joka historiallisesti nosti maamme myös tämän alan olympiavoittajiin. Hymy oli herkässä kaikilla koko kotimatkan ajan, ja kaiken takana myllersi tunne, että näiden kahden voiton siivittämänä on viimeistään nyt kiistaton tosiasia, että Suomessa on verevä ammattikunnallinen kokkeja, jotka eivät jää osaamisellaan enää kenenkään varjoon.  

Tämänvuotiset kokkiolympialaiset todistivat myös sen, että Suomessa on huippuosaamista niin lounasgenressä kuin à la carte -maailmassa. Molemmat ovat yhtä tärkeitä, eikä kumpaakaan sovi väheksyä. Toivoa sopii, että nämä voitot pidettäisiin tapetilla mahdollisimman pitkään ja ne saisivat aikaan nuorten uuden kiinnostuksen alaan. Nyt jos koskaan on todistettu suomalainen osaaminen myös keittiössä kansallista tasoa myöden, ja meitä vaivaava hiljainen nöyryys on lakaistu maton alle.

Kiitos Compass Group Culinary Team, kiitos Suomen kokkimaajoukkue ja kiitos kaikille mukana olijoille sekä matkanjärjestäjille, jotka mahdollistivat tämän huikean saavutuksen. Nämä voitot eivät ole vain yksittäisiä sattumuksia, vaan merkki peräänantamattomuudesta ja raivokkaasta sielunpalosta, joka alalla vaikeista ajoista huolimatta edelleen roihuaa. 

Koko potti kotiin, kaksi olympiakultaa, on jokaiselle tässä maassa selkeä viesti, että ravintola-ala on paikka, jossa kannattaa olla mukana ja johon tulee panostaa nyt ja tulevaisuudessa.  

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Tomi Nevala

Tomi Nevala on Atria Suomen Foodservice -organisaation kehityspäällikkö. Hänestä on hienoa olla mukana Suomen johtavan ruokatalon kehityksessä ja eteenpäin viemisessä. Monipuolinen työnkuva niin asiakkuuksissa, teollisuudessa kuin keittiössä pitää mielenkiinnon virkeänä ja uuden oppiminen viehättää aina. Tomi nauttii monipuolisesta lukemista, etenkin Don Rosan Aku Ankka -tarinat ovat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen niin kieleltään kuin visuaalisuudeltaan. Ruoka-ala on avoin hiekkalaatikko, jonka joka kulmasta löytyy kaiken aikaa uutta opittavaa ja mielenkiintoisia haasteita. Tomi pyrkii hyödyntämään työssään ajattelua boksin ulkopuolelta, toki järjen rajoissa.

Lue kirjoittajan muita blogeja