HUIPPULIHAN SALAISUUDET

MITEN HUIPPULIHA SYNTYY?

Maustamisella ja kypsennyksellä on toki merkityksensä pihvin ja ylipäätään lihan valmistuksessa, mutta heikkolaatuisesta raaka-aineesta ei huipputason annosta saa aikaiseksi paraskaan keittiömestari. 

 

Huippulihaa syntyy silloin, kun koko ketju tekee tinkimätöntä työtä asian eteen. Meillä Atrialla koko lihantuotanto on omissa käsissämme. Tilallisemme ovat perustaneet meidän vuonna 1903 ja tänä päivänäkin heidän tekemisensä ja osaamisensa ovat edellytys sille että pystymme tarjoamaan asiakkaillemme maailman parhaanakin palkittua suomalaista lihaa.

 

Huippuammattilaisemme koko ketjussa aina rehun valmistuksesta eläinlääkäreihin, tilallisiin, teurastamoon, leikkaamoon, tuotekehitykseen ja pakkaussuunnitteluun saakka tekevät joka päivä töitä sen eteen, että pystymme tarjoamaan asiakkaillemme laadukasta ja turvallista suomalaista lihaa.

Hiilineutraali-ruokaketju-864x928.png

PUHDAS RAVINTO - PUHDAS MAKU

Nautojen ruokinta perustuu omalla tilalla kasvatettuun nurmeen. Nurmiruokitun naudan maussa korostuu nurmen puhdas kasvualusta: maaperä, vesi ja ilma. Nurmiruokinta on hyvä myös ympäristön kannalta, sillä nurmi sitoo hiilidioksidia ilmasta. Koska maata ei muokata vuosittain, varastoituu hiiltä maaperään. Nurmenviljelymaa on kasvipeitteinen myös talvella, jolloin eroosio ja huuhtouma pelloilta vähenee.

NAUTA - KIERTOTALOUDEN MESTARI

Jotta naudat saavat ravinnostaan kaikki tarvitsemansa ravinteet ja hivenaineet, saavat ne nurmen ohella mm. kivennäis- ja valkuaistäydennystä. Näissä hyödynnetään vahvasti kotimaisen juoma- ja elintarvikeketjun sivuvirtoja kuten viskin valmistuksessa syntyvää rankkia, oluen valmistuksessa syntyvää mäskiä sekä makeistehtaan epäkuranttia suklaata, joka aikaisemmin hävitettiin ilman mitään hyötykäyttöä. Soijaa Atria-ketjun naudat eivät syö koskaan. 

Premim-entrecote-864x928.png

MITÄ ON MARMORILIHA?

Marmoriliha on erityisen laadukasta lihaa, jonka pinnalla olevan valkoisen marmorikuvion rasva sulaa kypsennettäessä ja antaa lisää makua. Mitä marmoroituneempaa liha on, sitä enemmän siinä on rasvaa, ja tämä vaikuttaa niin pihvin mureuteen, mehevyyteen kuin makuunkin.

MITEN MARMOROINTI MUODOSTUU JA MISTÄ SEN TUNNISTAA?

Marmorointi on lihaksen sisäistä rasvaa, joka sijaitsee tasaisesti lihassyiden välissä. Rasvan määrä ja tiheys määrää marmoroitumisasteen välille 0–10. Parhaat marmoroitumisominaisuudet ovat maitorotuisilla hiehoilla, kuten Ayshire- ja Holstein-roduilla. Pihvirotuisista parhaat marmorointiasteet löytyvät Anguksen ja Blond d´Aquitainen hiehojen risteytyksiltä.

 

Joihinkin eläimiin marmori kasaantuu paksuina osina lihaksiin, joissain tapauksissa marmorointi on hienompaa ja tasaisesti jakaantuneena lihaksessa. Optimaalisesti marmoroituneiden eläinten ruhoissa on myös aina tasainen ja kaunis pintarasva. Koska liha on orgaaninen tuote, ovat suuret marmoritasovaihtelut eri yksilöiden välillä kuitenkin mahdollisia. Marmoroinnin arviointi onkin aina ammattitaitoisen lihanleikkaajan käden ja silmän yhteistyötä, ilman koneita.

 

Marmoroitumisen edellytys on eläinten ravintoainetarpeita vastaava tasapainoinen ruokinta ja vapaa rehun saanti. Eläinten hyvinvointi näkyy myös lihan marmoroitumisessa.

Marmoroituminen.png

LIHAN MUREUTTAMINEN

Raakakypsyttäminen on luonnollinen, lihan omien entsyymien toimintaan pohjautuva tapa tehdä lihasta entistä mureampaa. Atrialla on ollut jo vuosien ajan käytössä oma Takuumurea ™ -mureutus, joka perustuu tarkasti valvotuissa olosuhteissa rauhallisesti toteutettavaan raakakypsytykseen.
 
Takuumureutettavaksi valikoidaan virheettömät, kaikista laadukkaimmat lihat. Myös lihojen pH-arvot mitataan ennen niiden hyväksyntää Takuumureutukseen. Viimeistellyt lihapalat pakataan vakuumiin, ja viedään -1 asteisiin kammioihin raakakypsymään 4-6 viikoksi, ruhonosasta riippuen.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS

NÄIN VALMISTAT
TÄYDELLISET PIHVIT

 

Näillä ohjeilla onnistut joka kerta

SUOMALAISET NAUDANLIHAT
JOKAISEN AMMATTIKEITTIÖN
TARPEISIIN

 

Tutustu tuotteisiin

SATOJA RESEPTEJÄ
AMMATTIKEITTIÖILLE

 

Klikkaa resepteihin