Atria Ammattilaiset logo

Klassikoiden klassikot

12.7.2024

Tuoteuutuuksista puhutaan paljon, mutta suuren osan Atrian myynnistä tuovat klassikkotuotteet, jotka pysyvät kaupan hyllyssä ja löytyvät jääkaapeista vuodesta toiseen ja etelästä pohjoiseen.

Klassikkotuote on tavallinen. Se ei saa olla makumaailmaltaan liian erikoinen, vaan sen on sovittava niin lapsille, aikuisille kuin vanhuksillekin.

Klassikkotuotteet tuovat turvaa hektiseen arkeen. Kun elämä on täynnä valintoja, ruoassa on hyvä, jos voi turvautua tuttuun ja turvalliseen – säästää itseään valintojen tekemiseltä.

Klassikon takana on usein myös tunnetta. Se voi olla makumuisto lapsuuden metsäretkistä, joilla makkarasiivu leivän välissä tuntui, tuoksui ja maistui aina samalta – ja maistuu 30 vuotta myöhemminkin. Vai liittyykö ruokaperinne juhlaan? Ehkä ruokamuisto vie menneisiin hää- ja ylioppilasjuhliin, ja myös tuleviin – onhan perinteinen ruokalaji sellainen, mitä ilman juhla ei ole juhla.

Wilhelm grillimakkara

Wilhelmin maine lihaisana grillimakkarana on sen menestyksen keskeisin syy. Wilhelmistä on muodostunut oma brändinsä, jonka ihmiset kokevat rentona, hauskana ja hieman parempana kuin keskivertomakkarat. Wilhelmin tuotteet liittyvät usein grillaukseen, joka koetaan erittäin positiivisena ruoanvalmistustapana. Siten grillaushetken fiilis on tarttunut myös osaltaan Wilhelm-tuotteisiin. Näin ollen Wilhelm-makkarat ovat pysyneet ja tulevat pysymään kauppojen valikoimissa vuosikymmeniä.

Pinaattiohukaiset

Suomen suosituin kasvisruoka on monipuolisen tuotekäytön mestarinäyte. Pinaattiohukaisia käytetään välipalana, napostelutuotteena suoraan jääkaapista, jälkiruokana ja usein myös pääruokana. Sillä on erittäin laaja hyväksyttävyys perheissä, koska tuotteella on myös terveellinen maine. Niinpä vanhemmat voivat ostaa pinaattiohukaisia jääkaappiin valmiiksi odottamaan vaikka sellaisia hetkiä, joina lapset tulevat koulusta tai harrastuksista kotiin ja heille pitäisi olla nopeasti ”jotain järkevää syötävää”.

Gotler Kinkkumakkara 

Gotler on 60-vuotias ikiklassikko. Se on perinteinen useimmiten leivän päällä käytetty leikkele, jossa yhdistyvät Lauantai-tuotteiden helppo syötävyys kuitenkin siten, että mukana on hieman rakennetta. Maku on aavistuksen tuhdimpi kuin Lauantai-tyyppisissä hyvin miedoissa leikkeleissä.

Leikkelemarkkina on uudistunut kohti kokolihatyyppisiä tuotteita, mutta Gotler löytää uusia ystäviä aina kun perinteet nostavat päätään. Gotler on niin tunnettu brändi, että sitä käytetään myös koko leikkelemakkaroita kuvaavana yleisnimenä.

 

Forssan perunasalaatti

Perinteinen tuote, jossa yhdistyvät helppous ja perinteisyys. Monet klassikkotuotteet ovat helppoja käyttää ja lisäksi luonteeltaan sellaisia, että niitä voi ostaa ikään kuin varastoon ja sitten käyttää useita kertoja. Forssan perunasalaatti on juuri tällainen tuote. Sitä käytetään useimmiten aterian lisukkeena tuomaan yksi lisäkomponentti ja maku ateriaan lautasella. Monen klassikkotuotteen tavoin tätäkin voi käyttää usealla tavalla. Jotkut laittavat sitä leivän päälle, ja lisukekäytössä tuotetta on helppo maustaa.

Hornet

Siipien syönti on lisännyt suosiotaan Suomessa vähän hiipien, mutta tasaisen varmasti. Hornet on muodostunut tämän kasvun kulmakiveksi. Siinä yhdistyvät helppo ja rento, mutta hieman tulinen kokemus, jota haetaan usein viikonloppujen tai muuten vaan rennon fiiliksen ruokailuissa. Valmistustapa yksinkertaisesti uunin pellillä on sellainen, joka sopii helppoudessaan kaikille, eikä vaadi rennon tunnelman keskeyttämistä esimerkiksi perjantai-illan aikana. Hornet on myös niin tunnettu nimi, että siitä on osittain muodostunut siipituotteiden yleiskäsite.

Takuumurea naudan pihviliha

Monesti paremman aterian keskeisin sisältö on pihvi – kirjaimellisesti se asian varsinainen pihvi.

Kun naudanlihapihviä halutaan valmistaa, on ensimmäinen huoli mureus. Takuumurea pihviliha on erikseen valittu, pH-arvoltaan sopivaksi mitattu ja noin kuukauden ajan yhdessä pakkasasteessa valvotuissa olosuhteissa raakakypsytetty liha, joka on lautasella mureaa silloinkin, kun pihvin kypsyysaste halutaan jättää raaemmalle puolelle. Takuumurea naudan pihviliha on pihvilihojen laatukuningas, joka pysyy kauppojen valikoimissa myös sen takia, että osa asiakaskunnasta haluaa välillä jotain parempaa.

Jaa

Takaisin uutishuoneeseen