Atria Ammattilaiset logo

Tarinat tekevät ruoasta arvokkaampaa

15.3.2024
Ruoka Ja Trendit Kotimaisuus Ja Alkupera

Tarinoissa on taikaa. Ne heijastelevat syvimpiä tunteitamme ja puhuttelevat meitä. Ruoan tarinallistaminen virittää elämyksiä ja jättää muistijäljen. Vierumäkeläisessä à la carte -ravintola V:ssä tarinat välittävät tuulahduksen atrialaisilta perhetiloilta.

”Atrian Premium Naudan marmoriulkofilee makurasvalla on naudanlihaa parhaimmillaan. Suomalaisilta perhetilolta tuleva vähintään kuusi viikkoa mureutettu entrecôte leikataan aina maitorotuisista, nurmiruokituista hiehoista. Makurasvasta paistettaessa lisää syvyyttä ja ryhtiä saanut filee on huomattu myös maailmalla. Se on palkittu moninkertaisesti arvostetussa World Steak Challenge -kilpailussa,” tarjoilija tarinoi.

"Perheet tekevät sukutiloillaan joka päivä töitä sen eteen, että voimme nauttia puhtaasta ja turvallisesta kotimaisesta lihasta."

Ravintola V:ssä tiedetään hyvin, että menua silmäilevä asiakas janoaa kokonaisvaltaisia kokemuksia, inhimillisyyttä ja tunnetta. Ruokailun elämyksellisyyden korostuessa halutaan ateriasta tietää paljon muutakin kuin sen nimi. Niinpä tarjoilija jatkaa ruokaseurueelle tarinointia, sillä kiinnostavimmalla: lihan alkuperällä.

”Filee tulee atrialaiselta perhetilalta, jossa eläinten hyvinvointi on kaikki kaikessa. Säännöllinen, huolellinen ruokinta sekä stressitön elämä ovat hyvinvoinnin kulmakiviä. Perheet tekevät sukutiloillaan joka päivä töitä sen eteen, että voimme nauttia puhtaasta ja turvallisesta kotimaisesta lihasta. Heidän tinkimätön työnsä on laadukkaan lihan ehto. Perhetilallisille on sydämenasia edistää naudanlihantuotannon ja maaseudun monimuotoisuutta.”

Kaksi sanaa takaa laadun

V:n tarjoilijat tarinoittavat ateriat itselleen luontevimmalla tavalla Atrian koulutuksissaan jakamien briiffien pohjalta. Apulaiskeittiömestari Fiialiisa Kemppainen on huomannut, että monille ruokailijoille lihan raaka-aineesta riittäisi taustatiedoksi kaksi sanaa: Atrian perhetila.

– Ne tunnetaan ja niitä arvostetaan. Puhtaus, maukkaus ja eläinten hyvä kohtelu linkittyvät perhetilojen tuotteisiin. Brändi on selkeä ja tuttu jo vähittäiskaupan puolelta. Näin mielikuvat turvallisuudesta ja jäljitettävyydestä tukevat toisiaan.

”Kun ruokaa tarinoitetaan, siihen liitetään enemmän merkityksiä ja ajatellaan, että se on valmistettu huolella ja rakkaudella.”

Toivottavasti tekniikan kehittyessä meidänkin on mahdollista kertoa pöydissä, millä nimenomaisella perhetilalla nauta on elämästään nauttinut, hän sanoo. Pohjatarinan jälkeen asiakkaat esittävät lisäkysymyksiä lähinnä antibiooteista ja hiilijalanjäljestä.

– Näihin ja moniin muihin tarkentaviin kysymyksiin poimimme vastaukset atrialaisten meille tekemästä myyntiargumenttipaketista. Tuntuu hyvältä kertoa asiakkaille esimerkiksi se, että he syövät antibiootitonta lihaa, jolla on kansainvälistä keskiarvoa huomattavasti pienempi hiilijalanjälki. Kemppaisen mukaan yhteistyökumppaneiden brändeillä on ravintolalle suuri merkitys.

– Meillä käy paljon lihahifistelijöiksi tunnustautuvia ruokailijoita, joita varsinkin premium-lihan ominaisuudet ja käyttötavat kiinnostavat aivan erityisesti. Jotkut tulevat avokeittiöömme esimerkiksi vertailemaan Dry Age -kaappiamme omaansa, esittelevät valokuvia kypsyttämistään lihoista tai vinkkaavat kaapin sisältötoiveita. Keittiöhenkilökunnallemmekin on antoisaa päästä näin vuorovaikutukseen asiakkaiden kanssa.

Yhdessä nauttien

Elämyksellisyyttä henkii myös ravintola V:n menu, jossa korostuu yhdessä syöminen ja yhdessä oleminen. Listalta poimitut ruoka-annokset voi jakaa koko seurueen kesken kunkin mieltymyksen mukaisesti.

– Esillepanossa suosimme pelkistetyn kaunista skandinaavista tyyliä. Emme kätke laadukkaita raaka-aineita ja makuja turhiin hörsöihin. Kerromme asiakkaalle myös valmiista ateriasta lautasella olevat komponentit. Kemppainen kertoo Vierumäen asiakasprofiilin vaihtelevan loma-aikojen perhekunnista yritysten tuomiin kokousasiakkaisiin.

– Yhtä kaikki, kiinnostus niin tarinoihin kuin kotimaisuuteenkin lisääntyy koko ajan. Suomalaisten tuotteiden suosiminen on tärkeää siksikin, ettei kaikilla välttämättä ole siihen näinä aikoina jokapäiväisesti mahdollisuutta kotiruokailussa.

Vastuullisuus yhdistää

Vierumäki Sportsin ravintolapalvelut ovat hyvin moni-ilmeinen kokonaisuus: kokoustajien ruokaravintola ja à la carte ravintola V:n ohella on erityistä tarjontaa muun muassa urheilijoille ja liikkujille, erilaisista elämyksistä nauttiville sekä penkkiurheilun kotibaarissa viihtyville. Tilaus- ja tapahtumaravintoloiden palveluiden lisäksi vierailijoita hemmotellaan catering-palveluilla luontoon ja majoitustiloihin. Tarinoittamisen painotuksia ei tarvitse laajassakaan kokonaisuudessa kummemmin sepittää, sillä ne kumpuavat Vierumäen arvoista.

"Perinne, luonto, hymy ja hiki kietovat ravintolamaailman tarinat yhteen asiakasta huomioivaksi kokonaisuudeksi."

– Perinne, luonto, hymy ja hiki kietovat ravintolamaailman tarinat yhteen asiakasta huomioivaksi kokonaisuudeksi. Tarinat tuotteen takana ovat sekä perinteisiä että luovia. Luotettavien, arvoiltaan samanhenkisten yhteistyökumppaneidemme kautta saamme merkittävästi lisäarvoa tarinoihin ja vastuullisuuteen, V:n keittiöpäällikkö Teiju Vesa kuvailee tarinoittamisen ideaa.

Vesa kiittelee atrialaisten olleen näkyvässä roolissa jo ravintoloiden konseptien suunnitteluvaiheessa.

– Seuraavan toimintavuoden aikana tarinallisuus vahvistuu ravintoloissa lisääntyvän asiakasviestinnän kautta.

Tarinallistamisen tarinalla ei häämötä sen pituinen se -tyyppistä jatkoa, sillä Kemppaisen mukaan vierumäkeläisillä on intoa tiivistää yhteyttä perhetiloihin entisestään.

– Olisi hienoa päästä tutustumaan tilojen elämään paikan päällä. Odotamme myös, että saisimme tilallisia vieraaksemme vaikkapa kertomaan asiakkaillemme tilojensa kuulumisista. Se olisi palvelun personointia parhaimmillaan.

Teksti: Lea Penttilä
Kuvat: Kimmo Haimi

Lue myös Kim Westerlingin kolumni: Vahvaan brändiin sitoutuminen tuo lisäarvoa jokaiselle ketjussa
Lue Hyvä Ruoka 1/2024 asiakas-ja sidosryhmälehti täältä 

 

Jaa