Atria Ammattilaiset logo

Suomalainen liha on ravintolan kilpailuvaltti

05.3.2024
Vastuullisuus Ruoka Ja Trendit Kotimaisuus Ja Alkupera Ammattikeittio

Ravintola-alan ammattilaiset arvostavat Suomessa tuotettua lihaa – raaka-ainetta, jonka jäljet ja tarina tunnetaan.

Kotimaisten raaka-aineiden arvostus nousee merkittävästi, kotimaan ruuantuotanto on vastuullista ja kotimainen liha on tulevaisuudessa yhä suurempi kilpailuvaltti – vähintään 85 prosenttia Atrian Kokkibarometrin vastaajista on näistä väittämistä täysin tai jokseenkin samaa mieltä.

– Olemme tästä kaikesta samaa mieltä, ja iloisia, että myös alalla ajatellaan niin, Atrian vastuullisuuspäällikkö Maria Hammarberg sanoo.

Atrian vastuullisuuspäällikkö Maria Hammarberg.

89 prosentille Kokkibarometrin vastaajista on tavarantoimittajaa valitessa erittäin tai melko merkittävää, että toimittaja suosii tuotteissaan kotimaisia raaka-aineita. Atrialle kotimaisen lihan käyttäminen on itsestäänselvää.

– Suomalainen liha on maailman parasta. Olemme tuottajien omistama yhtiö ja tehneet jo aikoja sitten sen arvopohjaisen ratkaisun, että sitoudumme ainoastaan kotimaisen liharaaka-aineen käyttöön.

Atrian asiakkaille sopimustuotanto konkretisoituu tasalaatuisuutena ja luotettavuutena.

Kaikki Atrian possu- ja kanatilat ovat yhtiön sopimustuottajia, ja nautatiloistakin suurin osa. Parhaan mahdollisen lihan hinnan lisäksi sopimustuottajuuteen kuuluvat muun muassa rehustusratkaisut ja neuvontapalvelut. Samalla sopimustuottajat sitoutuvat Atrian tuotantotapoihin, joiden vaatimukset ovat esimerkiksi monissa eläinten hyvinvointiin liittyvissä asioissa lainsäädäntöä tiukemmat. Sillä taataan eläinten hyvinvointi ja elintarvikkeiden korkea laatu. Atrian asiakkaille sopimustuotanto konkretisoituu tasalaatuisuutena ja luotettavuutena.

"Atrialaisen lihan toimitusketju on lyhyt, ja sen vastuullisuusvaikutukset tunnetaan hyvin."

Vastuullisuuspäällikkö Maria Hammarberg

Hammarberg korostaa kotimaisen tuotannon merkitystä ruokaturvan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Vastuullisuusnäkökulmasta taas toimitusketjun pituudella on iso merkitys.

– Monen muun raaka-aineen kohdalla toimitusketjut voivat olla pitkiä ja niiden vastuullisuusvaikutukset arvaamattomia. Atrialaisen lihan toimitusketju on lyhyt, ja sen vastuullisuusvaikutukset tunnetaan hyvin.

Atria yrityksenä ja sen tuottajat ovat sitoutuneet kehittämään tuotantoa niin, että tuote ja tuotanto ovat jatkossakin asiakkaan luottamuksen arvoisia, Hammarberg sanoo.

Jäljet vievät tilalle

Kokkibarometrin vastaajista yli 80 prosenttia on täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että liha on pystyttävä jäljittämään tilalle asti ja tulevaisuudessa vastataan yhä useammin kysymyksiin lihan alkuperästä.

Perhetilat ja tilajäljitettävyys luovat läpinäkyvyyttä ja antavat ravintolalle mahdollisuuden kertoa annoksen tarinan alusta asti. Tilavierailut antavat tarinalle konkreettisia rakennuspalikoita.

– On parasta, kun asiakkaat pääsevät näkemään perhetiloja itse ja tilallinen kertoo työstään, Atria Suomen Foodservicen asiakasmarkkinointipäällikkö Noora Aaltonen sanoo. Tilavierailuilla käydään läpi, mitä antibioottivapaus tarkoittaa ja miten rehu vaikuttaa tuotteeseen. Vastuullisuuspuhe muuttuu näkyviksi teoiksi.

Atria Suomen Foodservicen asiakasmarkkinointipäällikkö Noora Aaltonen. Kuva: Juho Paavola

Atrian Kokkibarometri on vuodesta 2020 toteutettu ammattikeittiöiden ja ravintola-alan ammattilaisille suunnattu valtakunnallinen kyselytutkimus, jossa selvitetään alan trendejä ja tulevaisuuden näkymiä. Atrian Taloustutkimuksella teettämään kyselytutkimukseen vastasi syksyllä 2023 yli 500 ruoka-ammattilaista julkiselta ja yksityiseltä sektorilta.

Teksti: Hanna Pehkonen

Lue myös:

Valmiimmat raaka-aineet ovat ratkaisu ammattikeittiöiden työvoimapulaan

Lihaa vai kasviksia? – Molempia, uskotaan ravintoloissa

Atrian Kokkibarometri kokosi jälleen ruoan ammattilaisten näkymiä ja trendejä

Jaa